Courtesy of Anne Kok

Ingrediënten

Hoofdingrediënten

  • 1 kg riblappen (geen magere) - voor een luxe versie, kan ook de helft
  • 500 gr pasta (conchiglie, rigate of penne)

Mirepoix (fijngemaakt in keukenmachine)

  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 1 kopje fijngesneden bleekselderij
  • 1 kopje fijngesneden wortel
  • 5-6 teentjes knoflook, fijngesneden

Saus

  • 2 el tomatenpuree
  • Scheut rode wijn of balsamico azijn
  • 250 ml runderfond (of water + bouillonblokje)
  • 1 grote fles passata (of vergelijkbare tomatenbasis)

Groenten (naar keuze)

  • 1 aubergine, in stukjes
  • 250 gr kastanje champignons, in plakjes
  • 300 gr verse spinazie, gehakt
  • Handje verse basilicum

Afwerking

  • Pakje mini mozzarella balletjes
  • 250 ml crème fraîche
  • Ruime hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas
  • Ghee of avocado olie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Voorbereiding

    • Verwarm de oven voor op 180-200°C
    • Maak de mirepoix fijn in de keukenmachine
    • Snijd alle groenten
  2. Vlees bereiden

    • Verhit een grote zware pan met ghee of avocado olie
    • Dep de riblappen droog en bestrooi met zout en peper
    • Braad de riblappen één voor één aan en leg ze op een bord
  3. Saus maken

    • Bak de mirepoix in dezelfde pan tot het vocht is verdampt
    • Voeg de tomatenpuree toe en bak kort aan
    • Blus af met wijn of balsamico
    • Voeg het vlees, tomatenbasis en fond toe
    • Voeg water toe tot het vlees onder staat
    • Breng aan de kook en laat 2,5 uur sudderen op laag vuur met een scheve deksel
    • Roer regelmatig, vooral aan het einde
    • Scheur het vlees met twee vorken in grove stukken

    Alternatieven:

    • 1 uur in de snelkookpan
    • 6-8 uur in de slowcooker
  4. Pasta en groenten

    • Kook de pasta net onder al dente (2 minuten korter dan aangegeven)
    • Bereid de groenten naar keuze:
      • Optie 1: Alles in één pan met peper en zout
      • Optie 2: Apart bereiden (champignons bakken, aubergine in airfryer, spinazie droog bakken)
      • Optie 3: Laatste half uur in de saus mee garen
  5. Afwerking

    • Meng alles in een ovenschaal
    • Zorg dat de saus goed ingedikt is
    • Maak holletjes in het mengsel
    • Verdeel de crème fraîche in de holletjes
    • Verdeel de mozzarella en basilicumblaadjes
    • Strooi Parmezaanse kaas en zwarte peper erover
    • Bak onafgedekt tot goudbruin en bubbelend

Tips

  • De saus moet goed ingedikt zijn voordat je het in de oven zet
  • Als je weet dat je veel gaat opwarmen, kook de pasta 2 minuten korter dan aangegeven
  • Je kunt de groenten naar eigen voorkeur aanpassen