Courtesy of Anne Kok
Ingrediënten
Hoofdingrediënten
- 1 kg riblappen (geen magere) - voor een luxe versie, kan ook de helft
- 500 gr pasta (conchiglie, rigate of penne)
Mirepoix (fijngemaakt in keukenmachine)
- 2 grote uien, fijngesneden
- 1 kopje fijngesneden bleekselderij
- 1 kopje fijngesneden wortel
- 5-6 teentjes knoflook, fijngesneden
Saus
- 2 el tomatenpuree
- Scheut rode wijn of balsamico azijn
- 250 ml runderfond (of water + bouillonblokje)
- 1 grote fles passata (of vergelijkbare tomatenbasis)
Groenten (naar keuze)
- 1 aubergine, in stukjes
- 250 gr kastanje champignons, in plakjes
- 300 gr verse spinazie, gehakt
- Handje verse basilicum
Afwerking
- Pakje mini mozzarella balletjes
- 250 ml crème fraîche
- Ruime hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas
- Ghee of avocado olie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180-200°C
- Maak de mirepoix fijn in de keukenmachine
- Snijd alle groenten
Vlees bereiden
- Verhit een grote zware pan met ghee of avocado olie
- Dep de riblappen droog en bestrooi met zout en peper
- Braad de riblappen één voor één aan en leg ze op een bord
Saus maken
- Bak de mirepoix in dezelfde pan tot het vocht is verdampt
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort aan
- Blus af met wijn of balsamico
- Voeg het vlees, tomatenbasis en fond toe
- Voeg water toe tot het vlees onder staat
- Breng aan de kook en laat 2,5 uur sudderen op laag vuur met een scheve deksel
- Roer regelmatig, vooral aan het einde
- Scheur het vlees met twee vorken in grove stukken
Alternatieven:
- 1 uur in de snelkookpan
- 6-8 uur in de slowcooker
Pasta en groenten
- Kook de pasta net onder al dente (2 minuten korter dan aangegeven)
- Bereid de groenten naar keuze:
- Optie 1: Alles in één pan met peper en zout
- Optie 2: Apart bereiden (champignons bakken, aubergine in airfryer, spinazie droog bakken)
- Optie 3: Laatste half uur in de saus mee garen
Afwerking
- Meng alles in een ovenschaal
- Zorg dat de saus goed ingedikt is
- Maak holletjes in het mengsel
- Verdeel de crème fraîche in de holletjes
- Verdeel de mozzarella en basilicumblaadjes
- Strooi Parmezaanse kaas en zwarte peper erover
- Bak onafgedekt tot goudbruin en bubbelend
Tips
- De saus moet goed ingedikt zijn voordat je het in de oven zet
- Als je weet dat je veel gaat opwarmen, kook de pasta 2 minuten korter dan aangegeven
- Je kunt de groenten naar eigen voorkeur aanpassen